mandag 15. februar 2010

Det tenkes og tegnes...

Den store "hodepinen" for tiden er peis. Hvilken type, hvor stor og i hvilket materiale?

Tørrmur syns vi er veldig fint, men det må være av den stablete sorten. Skiferpanel kan være fint, men tror vi det blir litt for "pent" og symmetrisk for oss. Det blir peis med innsats, men ikke avgjort hvilken type. En som kan fyre med dørene åpne er å foretrekke.

Jeg har ambisjoner om å mure selv. Nå har vi gjort nesten alt annet selv og da hadde det vært moro å avsluttet prosjektet med egenmurt peis også. (har murt peisen hjemme og det var faktisk ganske greit).

Jeg er ingen tegner, men det er moro å skisse på ulike varianter. Bildet under viser de mer eller mindre mislykkede variantene som hittil er produsert. Det blir helt sikkert flere skisser!Hadde opprinnelig tenkt en helt rett peis. (som en stor pipe) med bare et firkantet hull til selve peisen. Litt sånn minimalistisk liksom. Det tror jeg kan bli voldsomt oppover mot taket. Kan hende man hadde fått følelsen av at den kommer veltende over deg. Så derfor tenker vi nå litt mer tradisjonelt. Dette er akkurat nå den mest aktuelle varianten.

Med litt fikling i MsPaint har jeg forsøkt å plassere den i "terrenget" Tror det kunne bli fint? Tar gjerne kommentarer på dette! (sofaen skal flyttes og erstattes av en hylle hele veien under vinduet. Der blir det sikkert TV og slikt.


Når vi ikke tenker peis gjør vi litt småting. På verandadøra er det kun en enkelt håndtak med en låsvrider. Det syns vi var i spinkleste laget. Derfor har vi montert en ekstra lås, en slik som benyttes til vinduer og hvor nøkkelen kan taes ut.


Den var enkel å montere. Kun noen skruer og et hull i karmen. Minns å huske at den kostet rundt 300 kr.

Ellers fikk vi montert to lufteluker i stua. Til det bruker vi et langt bor for å bore tvers igjennom veggen, deretter skjærer vi ut en firkant med Fein-saga. (vibreringssag) Kjekt redskap! Resten av gulvlistene i stua kom også på plass.


Jeg tok jobben på innsiden - ute i kulda måtte Johan til pers.

Gardiner er ikke så lett - har kjøpt inn til stua på tilbud hos KID. Når vi fikk se dem på plass var de ikke så fine. For hvite og for blanke. Det blir nok til at jeg syr dem selv. Lys lin, tenker jeg.
Ellers var det en strålende helg. Nydelig vær, fine føreforhold og rett og slett ganske perfekt. Denne gang var eldstemann med også. Hans aller første tur. Tror han ble litt imponert over hva foreldra har fått til siden påska. Nå kan han veien så nå blir det nok flere turer, med eller uten foreldre.

4 kommentarer:

 1. Hei, hei.
  Har omtrent de samme tanker som dere omkring peis. Men frykter litt for jobben med å stable selv. Det er stor forskjell på skiferpaneler. Mener å ha sett ett fra Kongebro som er ganske bra. De billigste ser ofte kunstige ut, det mest avslørende er vel de med snorrette kuttflater mellom panelene...

  Dere er heldige som har en symmetrisk konstruksjon. Jeg har pipe på den ene siden og sliter virkelig med å tegne et bra og balansert resultat...

  Ellers er det en god del fine hytter ute på FINN nå, hvor man kan stjele ideer ;-)

  SvarSlett
 2. Heisann :-)
  Nå ble jeg litt inspirert til å fortsette med planlegging av mitt peisprosjekt også. Jeg synes den løsningen dere har siktet dere inn på ble veldig fin og du er flink å tegne :-)
  Enig med at det nok blir best med litt mer tradisjonell design. Husk at du ikke akkuratt har en minimalistisk hytte...
  Nå lurer jeg mest på hvordan jeg skal sette opp peisen, mer enn hvordan den skal se ut. Bildet av hvordan den skal være har jeg inne i hodet mitt.
  Har du tenkt å stable stein og "fuskemure" bak?
  Eller bare stable steinen i ekte tørrmur?
  Skal du først ha leca eller siporeks innerst mot innsatsen?

  Jeg tenker at min skal se ut som tørmur, men er veldig usikker på om jeg kan ha skiferstein helt inn til ovenen, eller man må ha noe annet som er mer varmedestanding innerst.
  Ønsker ikke at peisen skal bli så stor og dominerende så det beste hadde nok vært å legge stein foran å lage en forskaling innerst. Så fylle betong (mulig man må bruke noe ildfast) mellom sten og forskaling.
  Alternativ lurer jeg på om jeg bare kan bruke stein og punkfeste den litt med ildfast mørtel på tuber. Brukte slike tuber ved muring av pipen og de var helt super :-)
  Må kanskje høre med en murer og legge noen spørsmål på byggehytte.no.
  Gleder meg til fortsettelsen her :-)
  Riktig god vinterferie!
  "Snakkes"

  SvarSlett
 3. Hei Vibeke

  Jeg har vært i en steinbutikk og de sa at det var helt vanlig å "fuskemure" i bakkant så jeg tror det må bli en slags siporex/leca konstruksjon først. Den konstruksjonen blir kanskje en utfordring. Tørrmursteiner bygger mellom 5 og 20 cm i dybden så siporexen må legges "langt inn" Det jeg også er usikker på er om tørrmur blir fint om den er skrå (peiskappen) Det kommer til å bli litt trappetinnsaktig?

  Planen er å få en murer til å være rådgiver for prosjektet. Har snakket med byggmesteren min for å finne en som er villig til å ta den jobben. Kanskje det er aktuelt å la mureren gjøre alt bortsett fra "pynten"

  Mener du skifer ikke er varmebestandig nok? Rundt en peisinnsats blir det ikke så veldig varmt tror jeg. Peisen hjemme har pusset mur helt inntil og den har ingen merker etter å ha blitt for varm.

  Jeg er veldig fornøyd med at vi har pipe på utsiden. Da slipper jeg å tenke på den i tegneprosjektet mitt.

  Dette er ikke lett! Tror at det er lurt at jeg har begynt å tenke allerede nå. Tror det kan bli mange forkastete forslag før vi finner den rette looken.

  Vi snakkes :)

  Toril

  SvarSlett
 4. Hei igjen..
  Anbefaler deg å søke på bilder på google. Mange murere legger ut bilder av peiser de har murt og der er mange tips å få med å kikke litt..
  Om du ikke vil ha skifer på peiskoppan kan du jo sjekke ut denne:
  http://www.aftenposten.no/forbruker/hyttemagasinet/article2308316.ece
  Litt svær, men skikkelig flott :-)
  Jo, skifer tåler sikkert varmen,.. Ble litt i stuss siden stein ikke er godkjent som brannmur..
  Får ta meg en tur i en steinbutikk. Peisinnsatsen står jo klar på plass i stua så kanskje jeg skal forsøke slik som du, å manupulere peisen inn på et bilde.
  Snakkes!

  - Vibeke

  SvarSlett