søndag 19. september 2010

Peis - hjelp oss å velge!

Hei alle sammen!

Nå trenger vi litt synspunkter fra dere andre hytteinteresserte og lesere av bloggen vår.
Vi har kommet et godt stykke på peisen og nå lurer vi rett og slett på om vi skal stoppe og lage en halv-høy variant eller om vi skal fortsette til taket. Skriv en kommentar og hjelp oss å velge :)

Vi syns begge varianter er fine, men er rett og slett veldig usikre så det hadde vært moro å høre hva andre tenker. (bildene er manipulerte - så det er ikke snakk om å rive ned noe)

 
 

Langt alternativ

Kort alternativ

21 kommentarer:

 1. Hei...
  Jeg ville helt klart ha valgt den lange peisen:-)
  Heldig dere som kan sette sånn eget preg på hytten under bygging.
  Dette tenkte ikke vi på da vi kjøpte ferdig hytte.
  Men det har og er nok av prosjekt for det;o))

  Mvh Wenche

  SvarSlett
 2. Jeg ville valgt å la den gå helt til taket.
  Alternativt avsluttet før innsnevringen i underkant av gardinstangen til vestre i bildet. Da kunne man evt. legge en stor skiferplate som avslutning på toppen.

  Men jeg holder en knapp på å la den gå helt til topps !

  SvarSlett
 3. Hei!

  Jeg ville stablet noe lavere over innsatsen.
  Dvs.stymetri ved å ha like høy mur over og under innsatsen. Så vilel jeg stablet like høyt (som over/under innsatsen) opp mot taket. Altså en lav utgave.

  Hva skal dere ha over peisen? Elghode :-)

  Takk for at dere deler hyttebyggingen med oss anonyme følgerne. Dette blir lekkert!

  SvarSlett
 4. Morsomt med masse tilbakemeldinger!! Takk for det!

  Til Fredrik - Peisen er allerede murt så høyt som på den korte varianten. Ser poenget ditt med lik høyde over og under peisinnsatsen, men det er dessverre for sent. Høyden over er bestemt av kassetten som glassdøren går opp i. Peisinnsatsen burde vært høyere over gulvet, men det lar seg ikke gjøre nå.

  Tja elghode kunne vært en ide :) Tenkte faktisk i morges på om det hadde vært mulig med et elgkranie med horn på - Det hadde vært litt orginalt kanskje. Vi får se - jeg er så fasinert av stein jeg at kanskje det ikke blir noen forstyrrende elementer i det hele tatt. Litt kunstglass på hylla i noen litt frekke farger kanskje.

  SvarSlett
 5. Selv om du bygger peisen helt opp kan du henge elghodet. Pass bare på legge inn forankring slik at elghodet ikke "drar ut" steiner i muren ;-)

  Ser poenget med glassdøren som går opp.
  Da ville jeg stablet like høyt over hyllen som avtanden fra glassdør-hylle. Altså en lav versjon.

  Har du noen ca. pris på innsatsen?
  Den var rett og slett lekker!

  Vi skal bygge hytte i Hallingdal, men ting tar som kjent tid...

  SvarSlett
 6. Forankring tror jeg vi skal ha uansett elghode eller ikke ;) Har kjøpt noen flate jern som jeg skal skru fast i stenderverket og "murer" fast mellom noen steiner. Tror ikke det er nødvendig egentlig, men gjør det for sikkerhets skyld likevel.

  Peisinnsatsen heter Brunner KK 57/67 og kostet ca 29 000 kr hos Bobedre her i Oslo. (det er inkl 10% messerabatt fra hyttemessen) Litt dyrt, men peis skal jeg mure bare en gang i livet...

  Lykke til med hytteprosjektet deres. Sikkert lurt å skynde seg langsomt. Det er mange ting som jeg ikke en gang visste at jeg burde tenke eller lure på før nå når vi snart er ferdig. Ulike hytteblogger og Byggehytte.no har vært til god hjelp syns jeg.

  mvh

  Toril

  SvarSlett
 7. Hei Toril
  Så flott det har blitt! Ville desidert gått for den helt til taket. Skikkelig stilig blir det.
  Lykke til videre, og stå på!
  Klem fra Ann-Christin

  SvarSlett
 8. Hei
  Jeg ville helt klart gått helt opp til taket, peisen gjør seg veldig godt i stua. Elghodet kan festes på steinen også den ;-)
  Hilsen Torbjørn.

  SvarSlett
 9. Hei, blir flott peis uansett. Men holder en knapp på å mure den helt opp, selv om det blir mer jobb for deg. Du er jo helt rå til å mure :-)

  SvarSlett
 10. Hei hei! Og takk for at dere lar oss, som fortsatt bare er på "hyttedrøm"-stadiet, få følge dere i prosessen! Peisen blir utrolig lekker - et naturlig blikkfang og midtpunkt i stua. Min mening er å la den gå helt opp. Kan/skal "ruve" litt! Lykke til videre :-)
  Mvh Anita NB

  SvarSlett
 11. Hei igjen. Jeg prøver på nytt siden jeg fikk feilaktige råd i går ang profil.... Takk Johan:-)
  Jeg mener helt klart at den korte versjonen blir penest. Det blir litt voldsomt med hele fjellet inn i stua. Skulle du likevel, seinere i livet, angre deg, så er det jo bare å bygge helt opp. Lykke til uansett valg.

  SvarSlett
 12. Jeg stemmer for en kort versjon, og enig med Tore Johan om at det vil være enklere å bygge på litt dersom man ikke blir fornøyd med "en kort en".

  Skulle dere bestemme dere for å "ta den helt opp" så kan dere jo gjøre noen enkle grep for å gjøre den mindre prangende. Hva med noen nisjer - gjerne kombinert med innmontert downlight. Eller hva om dere legger inn noen stein som er litt bredere - som snå hyller. Mange muligheter.

  Uansett - flott murt.

  SvarSlett
 13. Jeg ville valgt versjonen helt opp. Skulle den korte hvert valgt skulle den stoppet rett over peisen(der den er dypere).

  SvarSlett
 14. Hei Toril!
  Jeg er ikke i tvil om hva jeg ville valgt, den korte varianten. Synes kanskje det kan bli litt massivt, litt vel mye peis/stein i et for stramt oppsett. Med en kortere peis får du mer variasjon og kan "stæsje" litt med kunst, dyr eller flotte lys-lykter over peisen. Jeg synes også brennkammeret kommer bedre frem. Likte forslaget over om at "man kan jo alltid bygge på senere" hvis man ønsker. Lykke til med valget - er jo slett ikke lett å velge alltid, følg din egen magefølelse, det er dere som skal nyte synet uansett :-)
  Du er en skikkelig murer-"stayer"! Beste hilsen fra Kari

  SvarSlett
 15. Hei alle sammen!!

  Tusen takk for overveldende mange innspill på peisvalget vårt! Dette var et vanskelig spørsmål syns vi. Alle deres innspill var veldig konstruktive og nyttige og ikke minst inspirerende! I tillegg til de innspillene dere kan lese over har kolleger og venner + foreldre sagt sitt. Rene folkeavstemmingen dette her :D Takk igjen!!

  Etter nøye overveielse har vi nå besluttet å mure til taket. Bildene lyver litt og toppen er ikke så dominerende som det kan se ut som på det manipulerte bildet. Den blir litt "vegg" og ikke så mye peis. Den gjør vel egentlig den nederste delen av peisen mindre fremtredene. Vi liker det litt stramme og rette i formen på peisen så den blir nok ikke "stæsja" opp så veldig ;) Egentlig hadde vi kanskje ønsket oss en hel hytte i litt mer "enkel" stil.

  Nå er det bare å hive seg over hammer og stein igjen - et par helger til nå så skal vi sitte å se inn i flammene.

  Vi sees på bloggen om noen uker :)

  Hilsen fra Toril og Johan

  SvarSlett
 16. Beklager sen kommentar.. Se (bort)forklaring på bloggen min.
  JIPPI dere valgte helt i taket. Jeg elsker stein og tror det blir det flotteste, selv om jeg ser at du får litt jobb her... :-)
  Om dere ønsker litt røff og enkel stil kan dere ta turen til oss. Jeg ønsker også det, og synes faktisk jeg har lykkes :-) Men jeg mangler peisen, ennå... Blir nok ikke peis i hytta vår før neste år.
  Lykke til med peisen og elles i hverdagen!
  Klem

  SvarSlett
 17. forsøkte å legge inn kommentar på bloggen din Vibeke - men det står at den blir publisert etter at den er godkjent. Har du begynt med sensuerering eller :D

  SvarSlett
 18. Hei Toril og takk for hilsen på bloggen! Joda, håper taket blir bra og at det kanskje gror litt gras og "binder" jorda litt før snøen kommer! Litt skeptisk, men håper det går bra; blir finevær i helga ;-)
  Har sett på bildene av muren din (imponerende)og lest alle kommentarene, men før jeg fikk bestemt meg så hadde dere "heldigvis" bestemt dere...hehe. Kom etterhvert på at vi har jo ganske så mye stein rundt de 2 ovnene våres også, der den ene går helt taket og på den andre ovnen går brannmuren opp til samme høyde som verandadøren. På stua synes jeg det er finest med mur helt opp, og det tror jeg blir veldig fint hos deg også! Lykke til med innspurten,gleder meg til å se resultatet ;-)
  PS; gjenstår nok litt inne hos oss enda ja, badstua, loftsbadet og innredning av siste soverommet (og masse listing selvfølgelig!), men tror det er greit å ha noe å gjøre fremover også. Vi må kose vårs også ;-)

  SvarSlett
 19. Jeg ville valgt å ikke mure den helt opp fordi den da blir veldig dominerende i en liten stue.
  Men smaken er forskjellig.

  SvarSlett
 20. Hei.
  Ser du har bestemt deg for helt til taket.
  Tror det blir bra jeg :-)

  Sitter selv og teller på knappene om jeg skal våge/orke meg å mure selv.

  SvarSlett
 21. Hei KE :)

  Hvis jeg røper at vi har spart ca 45 tusen på å gjøre det selv så har du litt flere knapper å telle :)

  Tror ikke du skal lure på om du våger for så veldig vanskelig er det ikke å mure omramming på en innsats. Åpen peis kan kanskje være større utfordring med spjel og trekk og alt slikt.

  Orke er derimot kanskje en faktor å vurdere ;)

  Lykke til!

  SvarSlett