mandag 15. november 2010

Et par kjekke ting - plassbygget seng og kottdør

Nå som peisen er ferdig har vi tid til den siste finpussen rundt omkring. Denne helga fikk vi gjort ferdig den plassbygde familiekøya. Den er laget av 4 gulvplank, to taklister og noen møbelplater. Billig og fint!

Gulvplankene ble limt sammen (not og fjær) og taklisten ble skrudd/limt på kanten oppe. Deretter høvlet/pusset jeg ned for å fin kant oppe.

Underkøya er vanlig med tradisjonell sengebunn. Vi bygde en ramme som ble skrudd rett i veggen.(5x5cm lekter) Senga er 120cm bred og derfor ble det også laget en ekstra støtte i midten. Sengevangen er skrudd på lekter som er skrudd i veggen. Senga er 230cm lang - like lang som rommet - og derfor har vi laget et "nattbord" av møbelplater som er hengslet slik at man kan putte blader og ting oppi "boksen". Nattbordet er i fotenden av senga, men det har sammenheng med lufteluke til badstua på andre siden av veggen. Trenger å kommet til denne på en grei måte. Sengen har sokkel med lufting til luka.

Overkøya er en 80 cm rammemadrass fra IKEA. Den er skrudd rett i veggen på to kanter. Sengevangen er skrudd fra baksiden (fra madrasse siden) og festet i veggen med vinkeljern. I enden av denne senga er det også nattbord på samme måte som på underkøya. Undersiden av overkøya er dekket av to 40 cm brede møbelplater ved siden av hverandre. Det ble veldig fint - og ble bunn i "nattbordboksen" også. På den måten slipper man å se sengebunnen på overkøya. Tror at jeg ville valgt vanlig løs madrass om denne sengen var tenkt mye brukt. Familiekøya vår er på det minste soverommet og jeg tror at den kun blir sporadisk brukt. Særlig overkøya. Litt vanskelig å lufte denne madrassen kan man nok si... Senga er også montert så høyt som mulig på veggen slik at det ikke blir så trangt i underkøya.

Jeg fikk tips av Roger Samdal til å bygge stigen og den ble riktig så bra. Oppskrift finner du på hyttebygg.no og søk etter stige. Var faktisk ganske greit å lage, men litt tenking og måling må til for å få de rette vinkler og lengder. Jeg har anskaffet en "smygvinkel" - sånn vinkel som man kan stille inn - og den er kjekk på alt som ikke er 90 grader. Jeg er ikke fremmed for å lage maler i papp heller.

Hele stasen er beiset i en rødbrun farge - lakkes med silkematt klarlakk ved neste anledning - må sparkle/plugge noen skruehull først.  Roger har fin beskrivelse av aldringsmaling, men det hadde jeg ikke ork til å holde på med nå dessverre.

En annen kjekk ting var å sette kottdører i kneveggene i 2.etasje. Det er mye god lagringsplass i disse kneveggene og ved å sette inn 2 dører fikk vi tilgang til sikkert 15 m2 bod. Og det var bare på den ene siden av hytta. Vi hadde mye gulvplank til overs så vi har lagt gulv i kottet også. Vi kjøpte 4 dører og nå har vi to igjen som vi kanskje monterer på motsatt vegg etterhvert.


5 kommentarer:

 1. Flott seng, og smart med kottdør :-) Planla dere kottene i kneveggene helt fra starten, eller har dere skåret ut, lagt gulv og satt i dør nå i etterkant? Vi var inne på tanken, men plutselig var det liksom nok med både tanker og planlegging, altså ingen kott på oss pr dato :-) men sikkert smart til å lagre diverse. Ser jo allerede nå at en ikke får nok lagringsplass. Vi har også bygget senger av restematerialer, og har også satt skuffer under noen av sengene, kjekt til dyner, puter, sengetøy og slikt :-)

  Blir flott hos dere Toril, og dere er bare såå nøyaktige og flinke! Artig å se hvor forskjellig samme hytte blir bare med farger og innredning :-) Kos dere og ha gode hyttedager :-) vh Kar

  SvarSlett
 2. Hei Kari!

  Ja rart det blir så forskjellig i to nesten helt like hytter;D Jeg er en pingle når det gjelder farger og har liksom ikke turt å beise eller male vegger. Tenker liksom at da kan jeg ikke ombestemme meg. Vi får se etterhvert. Hytta deres ser kjempekoselig og flott ut og med deres eget preg. Vi har bare bygget og bygget vi, men nå håoer jeg at jeg får "pynta" litt.

  Kottdørene er satt inn i ettertid. De leveres slik at de passer akkurat mellom to stendere. Altså superenkelt! Gulvet la vi etterpå - drittjobb - gulvbordene som hadde ligget ute var litt fuktig så det var ikke mulig å slå sammen. Det ligger rett og slett inntil hverandre og er ikke festet. Ikke så gøy å krabbe rundt inni der med masse isolasjon...

  Vi "snakkes"

  Toril

  SvarSlett
 3. Hei igjen og takk for julehilsen, Toril :-)
  Det var koselig - riktig God Jul til deg også !
  Blir det jul på hytta med dere også tru...?

  julehilsen fra merete

  SvarSlett
 4. Hei Toril!
  Vi er jo fortsatt på planleggingsstadiet, men prøver å plukke opp gode ideer fra andres hytteblogger. Synes dette med kottdører ser utrolig praktisk ut. Mye ekstra lagring, og ekstra kjøleskap på vinteren... Har dere isolasjon i tak og gulv hele veien ut i spissen på takstolen? Hva med isolasjon i kneveggen? For kottdøra er isolert, ikke sant? Skjønner du hva jeg mener?? Vi begynner bygging 18 mars, men har ikke fått byggepermen enda, så vet ikke hva det står om det der... Ble mange spørsmål dette her, men men;0)

  Hilsen Cathrine

  SvarSlett
 5. Hei
  Beklager sent svar. Har vært litt fraværende på bloggen i det siste nå som vi stort sett er ferdige.

  Vi har isolasjon i gulv (siden det er tak i første etasje), men ikke isolasjon i taket ut i spissen. Kneveggen er isolert. Kottdøra er også isolert. Om vi hadde tenkt så langt hadde jeg lagt gulv i "kottet" før vi panelte loftet. Da hadde det vært enklere istedet for å tre alle plank inn en liten dør. Da kan man sikkert bruke sponplater også.

  Veldig hyggelig med spørsmål og jeg får normalt en mail hver gang noen legger inn en kommentar. Det er bare å spørre i vei! Skal svare så godt jeg kan :D

  mvh

  Toril

  SvarSlett