lørdag 14. mars 2009

Så var vi overlatt til oss selv...

Nå er snekkern nesten helt ferdig med det vi avtalte at han skulle gjøre. Det gjenstår kun paneling av takene i den delen av hytta som ikke er stua. Han venter med det til vi har fått opp litt temperatur og panelen har blitt akklimatisert. Hytta er helt ferdig utvendig. Vi er veldig godt fornøyd med MEO bygg og kan trygt anbefale dem til andre som går med byggeplaner i Gausdalsområdet.


Isolering

Neste helg tar vi fri fredag og knekker i vei med isolering. Håpet er å gjøre så mye at vi kan få satt på litt varme. Vi må prioritere stua siden det er der alle paneler og gulvbord er lagret. I stua skal vi ha stående panel og derfor må det settes opp spikerslag. Vi har valgt å bruke 48x48 og skru det fast mellom stenderne. Isoleringen gjøres først, så spikerslag og til slutt plastingen. Jeg fikk et godt råd av en snekker jeg traff. Plast over isolasjonen før varmen settes på. Det for å unngå at det går fukt i isolasjonen - sopp kan oppstå veldig fort.

For de som har studert tegningene våre så ser de at himlingen i stuetaket har lavere vinkel enn yttertaket. Det gir et skrått "loft". Som uerfaren bygger var det ikke helt klart for meg om isolasjonen skulle legges mot yttertak eller mot innertak. Det er mot innertak :)

Det er også ikke alltid så enkelt å vite om det er lurt å få trukket rør til strøm før eller etter isolering. Det er enklere å isolere før rørene, men bedre å få lagt plasten på med en gang og at den ikke brytes av elektrikeren. Altså legger vi rørene først. Elekrikeren benytter noe de kaller multibokser. Disse monteres etter at panelen er lagt. Vi borer et hull der de skal være og legger ut røret. Da er det mulig for oss å justere plasseringen litt slik at kontakter og slik kommer greit plassert midt på panelet og ikke midt mellom to bord.


Shopping

Vi har vært på panser-shopping i dag. Begynte dagen på loppemarked for å se om det var noen kupp der. Endte opp med en grill og en radio. Ikke akkurat noe kupp :) Trengte en god gjerdings/kapp sag og mye annet smått og stort. Det finnes mange alternative sager på markedet og prisene varierer veldig. Vi trodde vi kom langt med en sag til en tusen-lapp av litt mer obskurt merke. Etter å ha vurdert litt frem og tilbake og besøkt en tre fire ulike butikker hadde vi fått råd om å bruke litt mer penger. Det er STORE prisforskjeller der ute. For samme saga skulle Maxbo ha 3500 kr, Byggmakker 2990,- og OBS kr 2300,- Grei timebetaling å sjekke litt rundt. Bosch PCM 8 s ser ut til å være en grei sag. Nå i ettertid har jeg Googlet den også og den får gode skussmål.
Plasten på veggene skal stiftes fast. Det er sikkert greit med en håndoperert stiftepistol, tror det er raskere med en elektrisk variant og når man får en slik for 2-3oo kr er det sikkert verdt det. En manuell variant blir nok med i verktøykassa også sånn for sikkerhets skyld.


Et annet tips. Siden vi har valgt å skru spikerslagene (enklere siden vi ikke har stor spikerpistol) måtte vi kjøpe en del skruer. Skruer koster halvparten på Biltema i forhold til f.eks Byggmakker.


Nå blir resten av uka brukt til å skrive lister over alt smått og stort som må være med oppover på fredag. Tusen ting å tenke på - har ikke tenkt å bruke verdifull jobbetid i helga på å kjøre til Gausdal Landhandleri for å kjøpe alt vi har glemt.

2 kommentarer:

 1. Hei,

  Veldig morsomt å følge bloggen deres. Vi skal bygge hytte i Valdres, og fikk gjort endel av grunnarbeidet i høst. Så snart snøen går, skal sålen støpes og 1-2 uker etter dette kommer hytteleverandøren og skal sette opp hytta. Vi får levert tett råbygg inkl oppsatt pipe og torvtak lagt. Så skal vi selv bruke sommeren til å isolere, og legge panel og gulv. Spennende å følge arbeidet deres.

  Ser dere kjøpte samme sag som vi gjorde på OBS. Kommer til å kjøpe et bord da jeg har fått tips at det er lurt siden det har støtte for lange bord. Kan visst finne billige bord på BilTema, etc.

  Jeg tror at jeg også ville investert i en spikerpistol for kraftige spikre. Det går det mye raskere å spikre opp spikerslag istedet for å skrue disse inn. Det får sikkert nytte av den uansett.

  Ellers interessant å høre mht klargjøring for elektrisk: legger dere rørene (K-rør) selv, eller får dere en elektriker til å gjøre dette? Bruker dere isåfall rør som har ferdig kabler inni? Jeg trodde man koblet disse på koblingsbokser som man skrudde fast på stenderverket, og det hørtes jo lurt ut det du nevnte ift multibokser. Kunne godt tenkt meg å høre mer om det.

  SvarSlett
 2. Takk for tipset om OBS sine priser på Bosch PCM 8 sag. Jeg kjøpte også en slik sag i dag. Var først innom Maxbo på Alnabru, og de skulle ha 3500kr. OBS Bygg på Lillestrøm hadde den til 2290kr :-)

  SvarSlett