søndag 27. juni 2010

Peis og torv

Denne helga skulle det virkelig jobbes!

Torvtaket kom med trailer fredag morgen og vi sto klare til å lempe sekker og stable så fint vi kunne. Med help av Anders og en kamerat gikk det unna. Å legge torvtak i frisk bris var en nokså utrivelig affære. Torva var ganske tørr og det føyka godt! Sekkene ble lempet av og lagt så jevnt og pent som mulig. Ikke så enkelt og ganske slitsomme greier. Når sekkene var på plass jevnet vi ut med torv fra sekker vi kuttet opp. Deretter avsluttet vi med å så og vanne. Å legge et 150 m2 tak tok 2 timer å legge og 4 timer å jevne ut for å få det fint.
Kjekke ungdommer var en helt nødvendig ingrediens i denne arbeidsprosessen. Jammen kom det en hare og tok en titt utpå ettermiddagen også.


Peis
Jeg har tidligere skrevet en del om peis. Denne helga skulle peisinnsatsen på plass.
Heldige var vi som fikk hjelp av en av grunneierne. Han tok styringa han og vi fikk loset hele greia inn gjennom inngangsdøra med et par millimeters klaring (døra måtte taes av). Trillet inn på plater over furugulvet og vips var den 240 kg tunge innsatsen på plass i stua. Det gikk faktisk ganske glatt takket være en jekketralle som vi fikk låne med oss fra butikken.Jeg har fjernet noe av panelen bak peisen, men det skal fjernes enda 30 cm på hver side. Hele peisen blir ca 150 cm bred og helt opp til taket. Vi har kjøpt brannmursplater som skal skrus på veggen. (dyre greier!) Det må også tas hull til røykrøret ut til pipa som står på den andre siden av veggen. Skal dokumentere dette senere. Innsatsen er stablet på lecablokker og bunnen av peishullet blir ca 45 cm over gulvet. Det tror jeg blir riktig "look". Innsatsen er STOR! Rett forfra er det rett og slett vakker, fra siden er den nok litt dypere enn jeg hadde tenkt. Peisen kommer nok ca 70 cm ut i rommet. Godt vi har stor stue! Har også vært å sett på stein. Det blir Oppdal skifer tørrmur. Vakkert!Resten av helga gikk med til to nye fundamenter til terrassen, en hel masse rydding ute og litt vask inne. Lørdagskvelden ble det "fest" med naboer. Kjempehyggelig at vi er i ferd med å lage litt miljø oppe i lia vår. Det er plass til flere :)


Nå er det snart ferie og etter litt farting andre steder skal terrasse og peismuring få litt fart på seg.

2 kommentarer:

 1. Hei!
  Veldig spennende med det peisprosjektet deres. Gleder meg til forsettelsen og er enig med at innsatsen var riktig så pen :-)
  Så noen spørsmål:
  Skal du tørrmure uten å bruke noe å feste steinen med, eller skal du "fuske" litt i bakkant? I så fall hvilken mørtel satser du på å bruke? Skal du bruke ventiler eller får du nok åpning mellom steinene?
  Jeg må finnet ut en del slike ting før jeg går i gang selv, men det blir nok ikke før på høsten...

  Kos dere på tur!
  - Vibeke

  SvarSlett
 2. Hei Vibeke!
  Det blir muring i bakkant. Har sett på en del murer og alle er murt. Har fått anbefalt å bygge "ramma" i leca og ikke i siporex siden leca har bedre heft mot mur. Hvilken mørtel jeg skal bruke vet jeg ikke helt, men antagelig blir det B-20. Kanskje flislim er et alternativ også, men tror at det kan bli litt mørkt på farge om det skulle slumpe til at noe syns i en sprekk.

  Ellers har steinleverandøren sagt at han skal sage de steinene som skal brukes foran "kassetten" til glasset ned til ca 5 cm i dybden slik at det ikke blir for tykk vegg og peisenåpningen kommer langt inn. Tror det blir ventiler. Har sett litt på murer der de har laget hull for lufting uten ramme og det syns jeg har vært litt uryddig.

  Antagelig blir det ikke synlige ventiler på fronten. Setter dem på sidene og på toppen.

  "Snakkes"

  SvarSlett