søndag 1. august 2010

Peis og terrasse

Denne sommeren har vi valgt å feriere litt på den vanlige måten også og derfor var sommerjobbingen begrenset til 8 dager. Det var terrasse og peis som var hovedfokus.

Vi har aldri hørt noen som har klaget på for stor terrasse, så derfor dro vi til med en terrasse på over 50 m2. Den er ca 3,5 meter bred og nesten 10 meter lang foran hytta, og 9 meter lang og 2,7 meter bred på hyttas langside. Vi har valgt å ikke ha rekkverk med det første. Tror vi skal prøve uten en stund. Det er sauefritt rundt hytta etter at vi fikk elektrisk gjerde og det er langt enklere å måke av snøen uten rekkverk. Vi får se - kanskje det blir rekkverk neste år.


Terrassen er bygget etter helt vanlige prinsipper med bjelkesko og ca 2000 skruer. Ganske mye jobb og mesteparten av ferien gikk med til dette.


Johan er ganske fornøyd etter en dags innsats selv om det er litt igjen på siden av hytta. Vi tenkte at jeg skulle bygge peis og Johan terrasse, men vi er vant til å jobbe sammen så derfor tok vi terrassen først og peisen etterpå.


Det ble ganske fint syns vi! Til neste sommer kan vi ha "bryggedans" om vi vil :)


Peis
Så var det peisen da. Det er mye forberedelser som må på plass før en kan begynne med omrammingen. Det skal tas hull i pipa og brannmuren må på plass. Det tok faktisk et par dager. Peisen blir rett helt til taket, men med en avsats omtrent midt på veggen. Det bød på litt tenking. Hvordan skal veggen over peisen bæres? Vi var innom Gausdal Landhandleri for å få råd og om mulig kjøpe jern som kunne passe. De hadde dessverre verken kompetanse eller jern. Beste tipset var å dra til Moelv til Lillehammer Stål. Der fikk vi god service og en H-bjelke som garantert er kraftig nok. Traff en proff tørrmurer utenfor som tok en titt og bekreftet at dette var solide saker.
Boring og utmeisling av hull til røkrør
Ferdig montert peisinnsats


Peisen har friskluftsinntak og derfor er det montert en slange ut. Vi tror det kan være fint å få luften til peisen direkte utenfra i stedet for fra stua. Uten friskluftsinntak må kaldluften inn andre ventiler og passere oss før den brukes i peisen.

Så var det tørrmuringen da. Da vi kom opp hadde Gudbrandsdal Steinindustri vært oppe med to gigantiske kasser med stein. Sikkert et par kubikk! Jeg begynte med å skjære ut gulvet i den størrelsen peisen skal være. 150x75cm. Deretter prøvestablet jeg noen rader ute som en test. Første kvelden la jeg ca 20 cm. Første raden helt inntil tregulvet, rad nr 2 et par cm utenfor slik at avslutningen mellom gulv og peis ikke vises. Det ble fint.

Det er et puslespill å legge tørrmur og ikke så rent lite tungt. Steinene er ganske store selv om de er max 15 cm dype. Litt hugging må til av kanter og av og til må steiner deles. I lengderetninger er det vanskelig, men de lar seg ganske enkelt splitte i høyden. Steinen blir stablet en runde og så murer jeg i bakkant med sement. I tillegg er det en Leca"vegg" på to sider for å ha noe som kan bære veggen over peisen. Dette kommer til å ta tid. Etter en og en halv dag har jeg klart ca 50 cm. Så var ferien over. Nå blir det helgejobbing. Peisen skal opp 3,5 meter så det blir seks helger det... Kanskje det blir fyr på peisen til jul...
Tror dette kan være en god begynnelse.


Avslutningsvis fikk vi også bygget trapp foran inngangsdøra. Vi har planer om å lage en liten benk på hver side slik at det blir kjekt å ta av skisko om vinteren eller ta en kaffekopp i morgensola om sommeren. (Grønt på taket har det blitt også.)

Så nå er det tilbake til våre vanlige jobber. Kan være greit med kontor og tastatur en stund nå, og ikke skrudrill og murerskje.
11 kommentarer:

 1. Tipper det ikke er grønt neste år. Dårlige greier de småsekkene til Nittedal, dyre også.
  Storsekk fra Nittedal derimot er mye bedre.

  SvarSlett
 2. Imponerende! Så flott det ble ute, og peisen kommer til å bli råbra ;-) Ha'kje sett på makan! Platt trenger man ja, det ble nesten 60 m2 hos oss også, må jo flytte oss etter sola, vettu! Gleder meg til å se den ferdige ovnen ;-)
  Fortsatt god sommer, tenk på alle de fine helgene vi kommer til å få fremover i august og til høsten, helt sant!

  SvarSlett
 3. Ja det er mange slags kommentarer... ;) Tipper det er grønt neste år også. Skal vi vedde? :D. Skal rapportere jeg, så kan andre velge noe annet om "anonym" skulle ha rett...

  og til Mererete- Takk for oppmuntrende hilsen. Klart vi må ha mulighet til å sitte på platting uansett hvor sola måtte finne på å skinne. Skal bli moro å få peisen ferdig. Johan har lovet meg en liten messingplakett med "Torils selvmurte tørrmurspeis 2010" Tror kanskje jeg vil huske dette prosjektet uten en plakett...

  SvarSlett
 4. Det er deg vel forunt ! ;-)) Hilsen Merete Ikke Anonym ;-)

  SvarSlett
 5. Jeg er imponert over dere, kanskje deg spesielt Toril :-) - alt du gjør ser så utrolig planlagt og straight ut! Hos oss går det litt mer på den måten at ting blir til mens vi holder på!
  Lekker terrasse, deilig må det bli! Kos dere og fortsatt god sommer.
  PS: blir helt sikkert grønt gress også neste år! Hvorfor skulle det ikke det? Vi har også fått haugevis av sekker fra Nittedal, og det er nå ganske tett med torv - så jeg tror det blir bra!

  SvarSlett
 6. Hei Kari

  Takk for det!! Så planlagt og staight ut er det vel ikke akkurat. Du må huske at jeg refererer i ettertid og da ser det kanskje ut som om alt var planlagt på forhånd. Men, du har sikkert litt rett også, jeg tenker veldig mye i forkant på hvordan en oppgave skal løses. Det er jo mange mange ting som gjøres for første (og siste) gang.

  Vi får legge ut mange bilder neste år av takene våre - grønne eller ikke. Jeg vet heller ikke hvorfor det ikke skulle være bra. Kanskje vi kan få en forklaring på det fra kommentatoren.

  :)
  Toril

  SvarSlett
 7. Hei!
  Nå er det tredje gangen jeg skriver kommentaer her.. De andre gangene har de bare forduftet :-( Skyldes nok det dårlige mobile bredbåndet på fjellet :-)
  Dere bare fortsetter å imponere. Ikke bare blir resultatet av det dere gjør veldig bra, men dere er så utrolig effektive. Skulle trodd dere ikke hadde gjort annet enn å bygge hytter. Jeg er mest interessert i peisen og muringen. Har ikke kommet i gang med min ennå og nå er jeg snart ferdig med ferien på fjellet. Kanskje lurt at jeg tar det etter deg så kan jeg lære :-) Jeg hare såpass mange spørmål om muringen og særlig det jernet du har skaffet deg, så jeg tror jeg ringer deg etter ferien eller kanskje vi må ta turen på inspeksjon i høst/vinter.
  Jeg er helt overbevist om at du også har grønne fingerer når det gjelder tak. Godsnakk litt med det som spirer, så går det nok bra :-)
  Stor hytteklem!
  - Vibeke

  SvarSlett
 8. Hei Vibeke! Moro å høre fra deg igjen.

  Tja effektive eller ikke, vi jobber lange dager og vi har enda ikke vært på en eneste tur i nærområdet. Tror kanskje deres metode med litt mer variasjon kan være lurt for ikke å gå lei, samtidig så gjelder det for oss at vi må holde momentet oppe slik at vi ikke risikere å aldri blir helt ferdig.

  Mine peiserfaringer og "kunnskaper" deler jeg mer enn gjerne enten på telefonen eller med befaring :) Det hadde vært superhyggelig å få besøk!!! Jeg skal også prøve å skrive litt mer om hvordan jeg har tenkt konstruksjonen. Kombinasjonen av denne peisen og den som jeg har bygd hjemme etter litt andre prinsipper tror jeg vil gi svar på noe av det med jern og bæring. Skal du prøve deg på tørrmuring du også? Jeg syns det er så fryktelig fint - blir helt glad når jeg ser det. Det er f.eks en tørrmur ved inngangen til en tunnel på E-18 i Drammen. Vakker!

  Jeg hører fra deg etterhvert :) Regner med at du har telefonnummeret mitt.

  Kos dere de siste dagene på fjellet!! Stor hytteklem tilbake :)

  SvarSlett
 9. Hei!

  Dette blir såå lekkert gratulerer!!

  Kan du ikke beskrive den brannmuren litt mer detaljert, please. Type, tykkelse, kostnad osv :-)

  Er den felt inn i veggen? ALtså helt ut og ligger direkte mot pipen?

  Nok en gang; dette er lekkert!!!

  Mvh
  En som har fulgt bloggen din "anonymt" helt siden starten!

  SvarSlett
 10. Hei på deg "anonym" :)

  Kortversjonen på brannmur er at platene er 100x122 cm. De er 5 cm tykke. Pris pr plate var 1500 kr (vi har brukt 3 stk). De heter Skamotec og er enkle å tilpasse. Sages med vanlig sag. Materialet ligner på gips, men er lettere og mer solig. Vi har skrudd dem rett på stenderverket og således blir det altså trevegg mellom brannmuren og pipa. Der hvor røykrøret går ut har vi montert 4 stk (10cm)leca-blokker i firkant og isolert godt med Rockwool. Lecablokkene går helt inn til pipa, slik sett er det enten brannmur eller leca mellom peisinnsats, røykrør og pipe og ingen steder der det er treverk i nærheten av varme.

  Håper dette var forklaringen du var ute etter. Trenger du mer er det bare å legge inn ny kommentar så svarer jeg villig vekk :)

  mvh

  Toril

  SvarSlett
 11. Spennende å lese hyttebloggen deres. Vi er i gang med vårt hytteprosjekt (http://gamatun.blogspot.com/)og står overfor noen av de samme valgene som dere bl.a. ang. peis.

  Vi ønsker oss, som dere, utvendig pipe av estetsiek grunner. Vi skal ha forblendingsmur på innsiden, omtrent slik dere også har. Vi blir imidlertid advart mot pipe utvendig p.gr.a dårlig trekk i kald pipe, mer komplisert gjennomføring i vegg og kondensproblematikk. Hvilken erfaring har dere her??

  SvarSlett