søndag 15. august 2010

Peisoppdatering

Det går litt fremover, men med litt små skritt syns jeg. Har jobbet hele lørdag og halve søndag med peisen og har fått opp ca en halv meter til. Dette er skikkelig puslespill!! Det er faktisk så likt puslespill at noen ganger står man fast og finner ikke neste "brikke". Da må jeg ta en pause og gjøre noe annet en liten stund før jeg kan begynne på igjen.

Tror jeg skal vurdere litt bedre verktøy, har bare hammer og meisel (og vernebriller!!!) Det er nødvendig innimellom å tilpasse steinene litt i høyde og lengde. Kanskje en pigghammer hadde vært smart. Det har gått seint oppover langs sidene. Det er lite rom å spille på så alle steinene må være nokså akkurat. Kan liksom ikke finne 4 som tilsammen passer på lengden, må være akkurat de to som har rett lengde. Tar altså nesten like lang tid å legge 40 cm lengde som det tar å legge en meter. Nå har jeg nådd opp til toppen av peisåpningen. Der legger jeg et vinkeljern som IKKE hviler på innsatsen, men på steinene på siden. Den skal bære steinen over åpningen. Innsatsen skal ikke ha belastning fra omrammingen (gjelder alle slags innsatser). Når jeg kommer opp helt over innsatsen skal det legges en H-bjelke som skal bære veggen over peisen. H-bjelken skal hvile på leca-blokker (Stående 10 cm) som jeg murer opp innvendig etterhvert som jeg murer oppover. Fronten skal trappes inn ca 30 cm for å unngå at peisen blir for "tung" i uttrykket opp mot taket. Skal skrive om det når jeg kommer så langt. Det er litt veien blir til mens man går dette, så helt klart for meg hvordan det skal gjøres har jeg ikke enda.

Har fått spørsmål om jeg ikke skal blande inn litt større stein (tykkere) og det skulle jeg gjerne, men det er komplisert nok å få lengdene til å stemme om jeg ikke også må ta hensyn til at to steiner skal bli like tykke som en stor. Nå konsenterer jeg meg om at alle steinen i en rad er like tykke. Kanskje jeg prøver meg når jeg kommer opp til veggen over peisen.

Dette er tålmodighetsarbeid, men jeg syns det ser bra ut. Helt objektivt liksom... ;) Ser selvsagt steder jeg kunne forsøk å finne en stein som passet enda bedre, men skal være litt rustikt også. Merker forøvrig litt miljøskader, jeg tok meg selv i å studere stein og steinformasjoner langs veien hjem i ettermiddag...

Mens jeg driver med puslingen min har Johan isolert og panelt badstua. Vi har også hatt hyggelig besøk med oss som ble satt i arbeid med et strøk maling til på ytterdør og vask av ørten smårutete vinduer. Enda rakk hun å trekke om to spisestuestoler. Det var super hjelp! Spørs vel om hun blir med flere ganger på arbeidskoloni ;) Velkommen skal hun være i alle fall!

Så, nå er det å slappe av på jobb noen dager før vi satser på den neste halvmetern til helga.

5 kommentarer:

 1. Dette var supert. Flott og vellaget som alltid - veldig bra. Heia - heia - heia fra brodern

  SvarSlett
 2. Hei Torill! Jeg er imponert over både tålmodighet og presisjon - dette blir jo super-lekkert. OK at det tar litt tid, og det med at ting blir til underveis applauderer jeg :-)! Lykke til videre med peis og annen hytteaktivitet. Vi gleder oss som to unger nå, og håper å kunne få flyttet inn til helgen. Blir gøy, rett og slett! Hilsen Kari BT

  SvarSlett
 3. Du er kjempeflink! Kjenner til slike puslespill ja :-) Skjønner at du nå er blitt skikkelig "steingal" du også når du studerer steiner du ser alle steder. Jeg har bare kommet så langt at jeg har vært i skiferbruddet nært hytta og plukket en del stein. Vil nok bruke stein med mer varierende størrelse og farger enn det du gjør, men det gjør nok ikke puslingen så mye lettere...Tror ikke jeg vil starte muringen før til neste vår. Har sjekket på nettet at det er litt under 2t å kjøre fra hytta vår til deres.. Jeg må nok se peisen din før jeg går i gang :-)
  Kos deg med steinarbeidet - det blir fantastisk fint!

  - Vibeke

  SvarSlett
 4. Hei Vibeke! Moro at en "steinkjenner" som deg syns det ser bra ut! Som sagt er dere hjertelig velkomne på inspeksjon. Er litt usikker på om det er bare et par timer over til oss - jeg sjekket også og tror det er nærmere 3 timer. Uansett det er fullt overkommelig! Vi avtaler nærmere etterhvert :)

  Ha fine høstturer fremover. Er litt misunnelig på dere som kan gå rett ut av inngangsdøra og ut på vidda når fjellene blir røde og orange.

  Snakkes!

  SvarSlett
 5. Se der ja:-) Ser ut til å bli en superflott peis. Utrolig egeninnsats dere gjør med hele hytta. Flinke er dere:D

  SvarSlett