mandag 19. januar 2009

Endelig igang!

Fredag begynte gravingen og mandag morgen var jeg ønsket på inspeksjon for å se på innkjørsel og for å verifisere plassering av hytta.

Søndag og natt til mandag kom det bortimot 40 cm snø i Oslo (største enkelt snøfallet på 70 år!) Jeg kom tidlig av gårde, men det var ingen fornøyelse å ta seg frem på glatte veier. Turen som vanligvis tar knappe 3 timer ble på 4+ denne dagen.

Når vi tegnet hytta inn på kartet var det sol og utsikt som var i fokus. Terrassen i enden av hytta blir liggende nesten rett sør, langveggen med de største stuevinduene får utsikt mot vest. Det skulle bli den beste kombinasjonen. Blir spennende å se om teori og praksis stemmer. Liksom ikke helt aktuelt å endre på når hytta står der...

Plassering av hytta gjøres med GPS nå om dagen. Det programmerer de inn i gravemaskinen og så graver de i vei. GPS koordinatene får de fra tegningen i byggesøknaden. Kjekke greier!
Alt så bra ut og graveren gravde videre.


Jeg har lurt på om graving og muring var et problem om vinteren, men med kraftige gravemasking og ikke så mye tæle og frostveske i betongen går visst det meste. Som kontorrotte har jeg vel aldri reflektert særlig mye over at det bygges hele året i dette landet. Eneste bekymring nå er visst at det helst ikke skal falle mye snø under prosessen. Det gir snø mellom lagene i fyllmassen og det blir ikke så kjekt når kulda gir seg. Vi får håpe værgudene er på vår side.

Prosessen skal gå fort nå. Onsdag om drøy uke kommer første lasset fra Familiehytta. (reisverk og vinduer) og mandagen deretter kommer resten. Før lassene kommer skal det være både ferdig gravd og støpt såle.


Når jeg først var oppe på tomta var det kjekt å ha et møte med Byggmestern. Fikk overlevert byggemappe og fine plastlaminerte tegninger. De siste (foreløpig) endringer på tegninger, plassering av varmtvannstank osv kunne diskuteres. Mye enklere enn på mail eller telefon, selv om det har fungert utmerket det også.


Det eneste MEO Bygg ikke har ordnet er elektrikeren så jeg tok meg like godt en tur til Ringebu for å bli enig med dem om plassering av kontakter, brytere, varmekabler og TV uttak. Vi ble også enige om at de ville trekke noen rør i mursålen før støpen slik at de ikke behøvde å trekke så mye rør i veggene. Hørtes lurt ut.


I gamle dager jordet man det elektriske anlegget ved å koble på vannledningen. Nå er visst vannledninger av plast så derfor legges en slynge av kobberkabel rundt hytta. Denne skal graves ned så jeg fikk med meg en kabeltrommel slik at jeg kunne stikke innom med den på veien tilbake til Oslo. Det ble en ny tur for meg oppover bakkene med dårlige vinterdekk. Gikk fint denne gangen også. Nye dekk står på shopping lista! Gravern ble glad han, var faktisk i ferd med å etterlyse kobberkabelen.Vel oppe på tomta traff jeg brøytebilen med en veldig hyggelig sjåfør. En av flere grunneiere som har lagt ut hyttefeltet. Vi fikk oss en trivelig prat om hytteområdet, skiløyper osv. Dette lover bra! Jammen måtte han ikke dra meg (dvs bilen) ut av snøfonna også, når jeg rygget litt på skjeiva ut. Ikke lett å se når veien er hvit, brøytekanten er hvit og i dag også himmelen hvit.Turen hjem gikk både fortere og bedre. Brøyta veier er mye enklere å ta seg frem på :)
Det blir vel snart en tur oppover igjen. Det skjer så mye nå at om vi skal få med oss de ulike trinnene er det bare å kjøre skytteltraffikk.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar